dinsdag 24 februari 2015

Malo-les-Bains met één van zijn pareltjes, het Maison Ringot.

Malo-les-Bains is een bijzonder dorp dat pas eind negentiende eeuw ontstond en genoemd is naar de man (Gaspard Malo) die zijn gronden liet verkavelen om er een heus 'Belle-Epoque-strand-dorp' van te maken. 
Bijzonder in Malo is de architectuur, achter elke hoek lacht een nieuwe bijzondere villa je toe. Rijke textielbaronnen uit het Rijselse kwamen hier rond 1900 hun vakantie doorbrengen en dat moest in een villa die liet zien hoe rijk ze wel waren. Hiervoor werden de grote architecten uitgenodigd en net als de bouwheren wilden die niet onderdoen voor de villa van de buren. En zo kreeg je in het mondaine Malo van voor de eerste wereldoorlog een opbod van stijlen, huizen en villa's. 

Rond 1910 vestigt de Berguenaar Maurice Ringot zich in Malo, hij is beeldhouwer en is op zoek naar een groter atelier. Zijn atelier vestigt hij in de avenue About, maar in de Rue Gustave Lemaire op het nummer 51 bouwt en laat hij zijn villa bouwen. De voorgevel van het huis is zo rijkelijk versierd met beeldhouw-werken van Ringot waardoor het geheel meer thuishoort bij de beeldende kunsten dan bij de architectuur. In de vloeiende, arabesque-stijl van de Art Nouveau krullen figuren en beelden zich langs de voorgevel naar boven. 
Hij noemt zijn huis of moet ik zeggen zijn
'beeldhouwwerk' "dag en nacht". 


Het rechtse deel van de gevel verbeeldt de dag, 
de haan kraait, 
de dame in het medaillon is wakker, 
de bloemen gaan open. (eigen foto) 




De linkerkant toont de uil, 
een dame die slaapt 
en bloemen die zich sluiten. (eigen foto)


Ooit stond bovenaan in het midden van het huis nog een torentje 
dat een kroon vormde op het geheel, 
maar dat jammer genoeg verdwenen is. 



Volgens de buurman zou er binnen evenveel te beleven zijn als aan de voorkant, maar het huis is privaat en binnen mocht ik niet kijken. 

Maurice Ringot krijgt het druk na de eerste Wereldoorlog, overal moeten oude gebouwen en beeldhouwwerken in hun oorspronkelijke staat worden hersteld en de vraag naar monumenten voor de gesneuvelde soldaten is groot. Het Monument au Morts van Bergues is er maar eentje van.
foto website http://statues.vanderkrogt.net