dinsdag 17 februari 2015

Ook Gravelines is volop in carnavalsstemming

foto Dienst Tourisme Gravelines

Ook Gravelines, de stad die vooral bekend staat als de best bewaarde Vauban-vesting van de lage landen, is volop in carnavalsstemming. Deze papa neemt zijn kinderen mee naar het carnaval, of keert hij naar huis terug. Ze wandelen op de Porte de Dunkerque,ook wel Porte aux Boules genoemd, de ingangspoort van de vesting die Gravelines is. 

De Porte aux Boules was samen met de Porte de Calais de enige ingang tot de stad. Ooit was hier een ophaalbrug. Het was het eerste stukje van de oude vestingen dat als monument werd erkend in 1936. Om te vermijden dat kanonnen rechtstreeks in de stad konden schieten en om te vermijden dat paarden en karren aan sneltreinvaart de stad konden binnenrijden, werd de brug op de weg naar Duinkerke niet recht, maar scheef op de stadspoort gelegd. 

Gravelines is als vestingsstad uniek omdat de volledige ronde van de stad bewaard gebleven is (of moet ik zeggen hersteld en herbouwd is). Bovendien is de vesting van Gravelines niet zo groot, waardoor je makkelijk het rondje kan wandelen. In de zomer kan je de hele tour zelfs varen met kleine bootjes die je kan huren in de buurt van de Porte des Boules (Porte De Dunkerque). 

Dit wondertje en nog meer wonderen uit Gravelines kan je ontdekken, samen met mij. www.manivelle.eu   -   ludovik@manivelle.eu