maandag 23 februari 2015

Wat ligt er onder het strand?

26 juli 1917 - Een Duitse onderzeeër (type SM UC-51) nadert de kusten van Wissant. Zowel de Engelsen als de Duitsers hebben ondertussen begrepen dat de eerste Wereldoorlog niet uitgevochten wordt aan het front maar in de bevoorrading. Hoe meer lading je op een korte tijd ter plaatse krijgt is bepalender dan het gevecht en de moed van de eigen mannen. Het nauw van Calais is de aanvoor-route voor alles wat Engels is, vooral Boulogne speelt een sleutelrol. Daarom duiken hier (letterlijk) Duitse U-boten op. De SM UC51 is speciaal gemaakt voor het uitzetten van zeemijnen die de Engelse aanvoer in het honderd moet doen lopen.

Maar op de ochtend van 26 juli loopt het fout. De U-boot raakt in de dichte mist uit koers, komt te dicht bij het strand en wordt geraakt door een vijandelijke obus. De Duitsers verlaten hun schip, maar – geheel volgens de orders – steken zijn hun onderzeeër in brand voor ze die verlaten. Het zal duren tot de vloed een paar uur later voor het vuur gedoofd wordt. Een groep Belgische soldaten die de kustwacht bijstaat, maakt de hele bemanning buit. De mannen van de Deutsche kriegsmarine worden naar een kamp gebracht tot de oorlog eindigt. Het schip of wat er van rest blijft liggen op het strand van Wissant.


Afgelopen vrijdag stond een groep mannen uit Wissant op het strand in de hoop dat de 'grandes marées' de U-boot of zijn restanten zou blootleggen. Tevergeefs. Nu is alle hoop gericht op de nieuwe datum, die van 21 maart.
Kruisje is waar de duikboot ligt en waar je hem bij laag water - soms - kan zien

De U - boot van Wissant voor hij helemaal in het zand wegzakte - foto archief la voix du Nord


Zo ziet de plek er uit waar het wrak zo nu en dan zijn kop boven het zand steekt.