woensdag 26 augustus 2015

Boulogne sur Mer es una localidad Argentina en el Gran Buenos Aires, 26 km al noroeste de la Ciudad de Buenos Aires.

Waar ligt Boulogne sur Mer?

Boulogne sur Mer es una localidad Argentina en el Gran Buenos Aires, 26 km al noroeste de la Ciudad de Buenos Aires.

En waarom kent elk schoolkind in Argentinië de stad uit zijn geschiedenisboekjes?

Dat heeft alles te maken met EL LIBERTADOR - SAN MARTIN.Na 1492 overspoelde alles wat Spaans was Zuid-Amerika. Maar in de 19de eeuw herwon dit nieuwe continent beetje bij beetje zijn vrijheid en zijn onafhankelijkheid. De twee figuren die hierbij een grote rol hebben gespeeld zijn de libertadors, de ene Bolivar, de andere José de San Martin.

José de San Martin (geboren in Argentinië) studeerde in Madrid toen de Revolutie uitbrak in buurland Frankrijk (1789). Hij sloot zich aan bij het Spaanse leger en vocht tegen de Franse legers.
Het is in die periode dat hij andere Amerikanen leert kennen, die hem introduceren bij hun loge. Als er in Buenos Aires en Caracas opstanden uitbreken tegen de Spanjaarden neemt hij ontslag en vertrekt naar Engeland.
Daar heeft hij een afspraak met ene Lord MacDuff die hem introduceert in de Logia de los Caballeros Racionales (de Loge van de Ridders van de Rede). MacDuff versiert voor José een plaatsje aan boord van het Engelse fregat de George Canning dat hem naar Buenos Aires terugbrengt in 1812.
Daar neemt hij meteen dienst neemt in het leger van de 'Verenigde Provincies van het Zuiden' en wordt hij een jaar later commandant van het Leger van het Noorden.

In 1817 presteert hij het om de Andes over te trekken met zijn troepen om Chili te gaan bevrijden. Dit huzarenstukje wordt in het Zuiden steevast vergeleken met de tocht van Hannibal over de Alpen. In 1818 bevrijdt hij Chili, in 1821 Peru waar hij op 28 juli de onafhankelijkheid uitroept.De ontmoeting die in realiteit plaatsvond
in een bureautje en niet
zoals op deze prent ergens te velde... 
Ondertussen is een andere libertador andere delen van Zuid-Amerika aan het losmaken van de Spaanse kroon. De twee ontmoeten elkaar bij Guayaqui in Equador. Wat tijdens de veelbesproken conferentie op 26 juli 1822 wordt gezegd, blijft voor altijd een raadsel dat beide mannen meenamen in hun graf. Feit is dat San Martin die avond besluit ermee te kappen. Hij keert terug naar huis, naar Argentinië en zal aan geen enkele slag meer deelnemen.
Foto van San Martin genomen in Parijs 1848Na het overlijden van zijn echtgenote (1824), verlaat José de San Martin zijn geboorteland samen met
zijn dochter Mercedes. Hij trekt eerst naar Engeland en woont dan een tijdje in Brussel. Prins de Merode probeerde hem nog te overtuigen om te helpen bij de opstand van 1830, wat San Martin weigerde. Van Brussel verhuisde hij naar Parijs waar hij woonde tot in 1848 ook daar een revolutie uitbrak. Op zijn terugweg naar Engeland strandde hij in Boulogne sur Mer waar hij de laatste twee jaar van zijn leven doorbracht.
Wie in Boulogne van de oude stad op de heuvel naar de benedenstad en haven wandelt, doet dat meestal via de Grande Rue. Daar kan je niet naast de Argentijnse vlaggen kijken die wapperen boven het Musée Libertador San Martin. U kan hier het sterfbed van de grootste Argentijn aller tijden gaan aanschouwen.

Wie na een bezoekje aan Boulogne en aan Nausicaa richting Noord vertrekt, komt iets verder bij het standbeeld van El Libertador... op minder dan een kilometer van die andere vrijmetselaar waar hij ooit tegen gevochten heeft...