woensdag 26 augustus 2015

De Conchita Wurst van de MiddeleeuwenKen je de Conchita Wûrst van de Middeleeuwen?

Ze staat op een mooi piedestalletje aan de linkerkant van het kerkje van Wissant, ze is een vrouw aan een kruis met een baard. Op haar voetstuk staat haar naam te lezen, Sinte Wilgeforte. 


Ze werd in de jaren 1500 vooral vereerd als een sterke madam.
Er zijn een aantal verhalen over haar leven en hoe ze aan het kruis en aan die baard kwam.
Volgens een eerste zou ze een Portugese prinses zijn die moest trouwen met een Siciliaanse vorst, maar die maagdelijk en kuis wou blijven en als non wou leven. Toen ze aan haar aanstaande zou worden voorgesteld, kreeg ze plots een baard waardoor de Siciliaan het huwelijk meteen afblies. Haar vader was razend en nagelde haar daarom aan het kruis.
Volgens een ander verhaal zou ze door dronken soldaten in een of andere oorlog lastig gevallen zijn en die mannen wilden juist beginnen met haar te verkrachten toen ze een baard kreeg. De heren namen daarop de benen.
Volgens een laatste verhaal zou ze als Portugese prinses iets te mooi zijn geweest waardoor haar vader haar graag in zijn bed wilde krijgen, maar toen ze een baard kreeg, had de vader plots geen goesting meer, maar om zijn woede te koelen nagelde hij haar aan het kruis.
Uiteindelijk blijkt de hele Wilgeforte mythe te stoelen op een misverstand. Pelgrims brachten uit het zuiden beeldjes mee met een afbeelding van een Jezus aan het kruis met een kleed aan. In de Noordelijke landen interpreteerden zij het kleed als iets vrouwelijks en zo ontstond het verhaal en de mythe.
De naam Wilgeforte is afgeleid van het Latijnse Virgo Forte (De sterke Maagd) en Sinte Ontkommer heeft te maken met het feit dat ze kon ontkomen. Volgens Thomas Moore waren er in de zestiende eeuw vrouwen die naar St Pauls Kathedraal in London trokken met wat haver om dit te offeren aan het beeld van Saint Uncummer... Het waren vrouwen die eigenlijk van hun man afwilden en die dus haver gaven aan de heilige die dit dan zou geven aan het paard van hun man, waardoor het dier net iets te hevig zou staan en er een spijtig ongeval zou geschieden waarbij de man dan jammer genoeg zou overlijden...
Dus mannen als jullie vrouwen naar een optreden van Conchita Wurst gaan met een handvol haver, dan weet je hoe laat het is. 

Het filmpje hieronder toont WIlgeforte alias UnCummer, alias Kümmer in allerlei kunstwerken van over de hele wereld

.