
Vancauwenberghe, ingenieur en fabrieksbaas gebruikt zijn fortuin om een sanatorium te bouwen voor een aantal vreselijke aandoeningen die eind 1800 grote groepen van (vooral de armste) kinderen en jongeren teisteren.
![]() |
Rachitis-patientjes |
De eerste ziekte die in deze regio veel voorkwam is Rachitis . Als kinderen in hun prilste jeugd te weinig vitamine D hebben, groeien hun beenderen niet aan hetzelfde tempo als de rest van hun lichaam. Daardoor treden allerlei misvormingen op vooral aan de onderste ledematen. Vitamine D halen wij uit zonlicht, kinderen die te weinig in de zon konden spelen, hadden er last van. De ziekte kwam dan ook veel voor in de Engelse industriesteden, vandaar de bijnaam 'de Engelse ziekte'. Maar ook in de rest van Europa was ze alomtegenwoordig, in 1917 zou 90% van de Weense kinderen een of andere vorm van Rachitis hebben gehad.
Plaaster-zaal van het sanatorium. |
Een extra dosis vitamine D voor de patiëntjes in het ochtendzonnetje. |
![]() |
Scrofulose patient - foto Wikipedia |
Als burgemeester van Saint Pol bouwt hij een eerste sanatorium (1888) in zijn eigen gemeente, goed voor 350 ziektebedden. De haven van Duinkerke kent in die periode een grote groei en het sanatorium wordt al gauw te klein. Daarom wordt besloten tot de bouw van een nieuw en groter ziekenhuis in Zuydcoote. Er wordt een Nationale Loterij ingericht om de boel te helpen financieren en op 1 augustus 1910 wordt het nieuwe sanatorium - goed voor 4000 bedden - in gebruik genomen.
Deze foto's uit 1914 (net voor de oorlog) tonen hoe het er allemaal uitzag. Het gold in die tijd als een hypermodern Sanatorium. Foto's van het Sanatorium zoals het was net voor de oorlog in 1914
De hypermoderne wasserette |
Niet ver van het sanatorium was ook een treinhalte voorzien op de spoorlijn Adinkerke Duinkerke. Zoals op de foto hieronder zal het er uit bij de inhuldiging 1910.
Maar vier jaar later gaat het er hier op deze plek helemaal anders aan toe, maar dat is voor een volgende aflevering in de Zuydcoote-soap.