woensdag 26 augustus 2015

De maagdjes van de Toren van VerchinPisa mag dan al hoog van de toren blazen dat zij een scheve toren hebben, als er een toren de titel van
scheefste toren van de wereld verdient is het wel die van Verchin.
Er wordt gezegd dat in het dorp Verchin, de meisjes het niet zo nauw nemen met het 'maagdelijk naar het altaar gaan'. Op de dag van hun huwelijk is er bijna geen een die in het wit zou mogen trouwen, als je begrijpt wat ik bedoel.
Er wordt ook gezegd dat er op een dag een meisje ten huwelijk trad die nog op en top maagd was. De toren wilde dit wonder ook van dichtbij meemaken waardoor hij zich naar beneden draaide om die maagd te zien.
Nog altijd wat wordt gezegd... Als er op een dag opnieuw een bruidje als maagd naar het altaar zal gaan in deze kerk, zal de toren weer gewoon rechtop staan. Voor zover ik kan vaststellen, is dat nog niet gebeurd.

Er is ook een versie die vertelt dat na een storm en een blikseminslag in 1860 de toren hersteld moest worden en dat de timmerman naast de oude bestaande balken die hij recupereerde van de oude toren een paar nieuwe balken heeft gebruikt, olmen balken die nog niet 100% droog waren. Het droogproces is dus in gang geschoten als de balken al in de toren waren en in combinatie met het gewicht van de leien heeft de toren zijn huidige vorm gegeven.