zondag 15 februari 2015

Un carnaval pas comme les autres...

voorpagina van la Voix du Nord van 15 feb 2015

Is er een mooiere dag om een blog te beginnen dan deze? De dag die volgens de Duinkerkenaars de mooiste van het jaar is. Vandaag is het Duinkerke carnaval... 
Al moet je weten dat één dag voor een echte MASQUELOAR veel te weinig is. De meesten waren gisterenavond al op de been voor het carnaval van de Basse Ville (de benedenstad), vandaag gaan ze door in het centrum van Duinkerke, morgen doen ze de Citadelle aan en dinsdag laten ze zich nog eens goed gaan in Rosendael. Dit zijn de 4 (!) dagen die ze de TROIS JOYEUSES noemen. Maar ook daarmee kan de echte masqueloar zijn honger (of zeggen we hier beter zijn dorst) niet stillen. Het carnavalsseizoen begon met het eerste bal en het eerste carnaval op 17 januari (Carnaval van Fort-Mardyck) en gaat nog door tot 22 februari, het carnaval van Malo les Bains. Daarna is er nog het bal van de Lente dat op 7 maart het carnavalsseizoen afsluit.
Chapelle - Hotel De Ville  
foto La Voix du Nord

Terug naar de Trois Joyeuses. Weet dat het niet de bedoeling is om in de loop van die dagen elke avond in je eigen bed te slapen. Neen, een echte carnavalist die gaat door, wat uitrusten of iets drinken of iets eten doe je in een chapelle,. Een chapelle is een rustplek in het huis van een privé-persoon of een organisatie op het parcours die zijn deuren openzet. Deze morgen vanaf 8.45 konden de masqueloars terecht in de Chapelle in het stadhuis (zie foto) .




Klaar om te vertrekken naar Iseland
De oorsprong van het carnaval is heel oud (17de eeuw) en gaat niet - zoals in Aalst of Poperinge - terug op het begin van de vastentijd, maar heeft alles te maken met de visserij. In het voorjaar vertrokken de vissers naar Iseland om er kabeljauw te vangen. Ze zouden zes maanden weg zijn van thuis. Voor het vertrek kregen ze la foie (de helft van hun loon) van hun reders die die dag ook hun huis openzetten om de vissers te trakteren op alles wat lekker en drinkbaar was (chapelle). In heel de stad werd het afscheidsfeest van de Iselandvaarders met veel tamtam gevierd. Het feest van de foie is de oorsprong van het Carnaval van vandaag.

Misschien kriebelt het ondertussen om naar het carnaval in Duinkerke te gaan kijken, maar dat is helemaal de bedoeling niet. Je gaat niet kijken naar het carnaval, je doet er aan mee. Zo staat het op de website van Duinkerke.

On n'est pas spectateur au carnaval de Dunkerque puisqu'il n'est pas un "spectacle". On devient très vite acteur parmi des milliers d'autres acteurs : par un air de musique reconnu, par des amis rencontrés, par l'interpellation anonyme de carnavaleux chaleureux ou par l'intrigue personnalisée d'une relation déguisée et donc momentanément inconnue… Chacun choisit sa voie pour accéder à la joie collective.
De eerste bende van het carnaval was de Visschersbende (la bande des Pecheurs). Vandaag heeft elke wijk van Duinkerke en de dorpen errond (Ghyvelde, Bergues, ...) zijn eigen bende. Een bende wordt geleid door een Co (een tambour-major). Een Co kiest zichzelf een toepasselijke naam, zoals Co-Gnac of Co-Pintje. Legendarisch is de Duinkerkse Co-Pinard die jarenlang (1960-1988) de bende van Duinkerke heeft geleid en voor wie de carnavalisten het lied 'salut à co pinard' zingen.

Achter de Co stapt de KLIEKE (trommelaars, fluitspelers en trompetters) . Daarachter komt de rest van de bende die in toom gehouden moet worden door de eerste rij. Wie deel uit maakt van de eerste rij zorgt dat hij goed in form is, want de bende kan nogal te keer gaan. De video hieronder toont hoe het er aan toe gaat.