zondag 15 februari 2015

Wat gooit Vergriete?


Het is een vraag die heel Duinkerke in de ban houdt sinds maart vorig jaar. Wat gooit Patrice Vergriete? Straks om 17 uur op het plein voor het Hotel de Ville weten we het antwoord. 


Na de tweede wereldoorlog lag Duinkerke plat, 80% van de huizen waren met de grond gelijk gemaakt. Ook het "Hotel de Ville" had het niet overleefd. Na de oorlog werd het stadhuis in zijn oude luister hersteld. Begin de jaren zestig was alles afgewerkt en om het stadhuis helemaal te betrekken in het feest van Carnaval werd besloten dat de burgemeester van op het balkon van het stadhuis iets zou gooien naar de massa. Men zocht iets typisch Duinkerks en kwam uit bij de haringen. Bij het carnaval van 1962 werden de eerste droge haringen tussen de mensenmassa gegooid. De wachtende massa was altijd al een beetje ongeduldig en daarom werd er jaar na jaar luider geroepen 'Liberez les Harengs' en omdat het burgemeester Asseman was die moest gooien klonk het al gauw 'Assemeng du Hareng!'. 

Claude Prouvoyeur gooit Haringen (kippers)
foto uit het archief van
La Voix du Nord (Jean Charles Bayon) 
In 1966 sterft Asseman en wordt hij opgevolgd door zijn eerste schepen Claude Prouvoyeur. Er worden nog altijd haringen gegooid, maar het publiek vraagt om meer. Ze roepen 'Prouvoyeur, des kippers' wat min of meer op hetzelfde neerkomt, want een kipper is een gerookte haring. 

Van 1989 tot vorig jaar in april stond Michel Delabarre aan het roer in Duinkerke. Ook hier hadden de Masqueloars een rijm op gevonden. Delabarre, des homards' klonk het uit duizenden kelen en de burgemeester gooide elk jaar een aantal (plastieken) kreeften van het balkon die de gelukkige vanger dan kon omruilen voor een echt exemplaar in een plaatselijke viswinkel. 

Vorig jaar, op 5 april 2014, nam Patrice Vergriete de fakkel over van Delabarre. De dag na zijn verkiezing begon heel Duinkerke te zoeken naar wat de nieuwe burgemeester zou gooien. Er werd zelfs een heuse peiling gehouden onder de lezers van la voix du Nord... Patrice, des saucisses, Vergriete des moules-frittes, zelfs Vergiete, des Metéorites... er waren mogelijkheden zat. 

En de burgemeester zelf, wat zei hij? Wel hij hield zijn lippen stijf op elkaar. Jullie zullen wel zien... lacht hij ondertussen al een jaar lang elke vraag weg. Straks zullen we het inderdaad zien, omstreeks 17 uur staat hij op zijn balkon en dan gooit hij ... 


Zo zag het gooien van de Harengs er uit in 2011.