dinsdag 10 maart 2015

een tussendoortje van aan de brede duinen van Bray-Dunes


de duinen van Bray-Dunes - foto van facebook groep Bray Dunes Actu Web

Ik heb altijd gedacht dat de naam Bray-Dunes afgeleid was van de brede duinen die overal rond het dorp te vinden zijn, maar dat klopt niet. Op de website van de gemeente (www.bray-dunes.fr) lees ik dat ene Alphonse Bray, een Duinkerkse reder,  een 'maison de refuge pour les vieux marins de commerce' wilde oprichten, een bejaardentehuis voor zeemannen van de langen omvaart dus. Hij wilde dat in zijn eigen stad Duinkerke doen, maar het gemeentebestuur ligt dwars. Vier jaar na het indienen van het voorstel wijst Duinkerke het voorstel af. (1869) 

Het Hospice de Bray-Dunes
Daarop koopt Bray een stuk duinen tussen het dorpje Ghyvelde en de zee waar de oude zeebonken met zicht op zee hun laatste dagen kunnen slijten. Het hospice wordt daar gebouwd, maar Bray bouwt meteen ook een kerk en een schooltje. In 1875 schenkt hij de gebouwen aan de gemeente Ghyvelde. 

Net zoals Malo les Bains dus opgericht werd door reder Malo, werd Bray-Dunes dus opgericht door reder Bray. Vanaf 1883 wordt Bray-Dunes een onafhankelijke gemeente en meteen de meeste Noordelijk gelegen gemeente van Frankrijk. De spoorweg vanuit België en vanuit Duinkerke zorgt ervoor dat het dorp makkelijk bereikbaar is en een heerlijke plek wordt waar mensen komen pootjebaden. 
Gare de Ghyvelde 
 En uiteraard is de grens niet ver en als de grens niet ver is, kan ik de Picon al ruiken!