woensdag 25 maart 2015

Zuydcoote - Aflevering 7 - weekend à Zuydcoote ?

Maar echt legendarisch werd Zuydcoote pas in heel Frankrijk dankzij Robert Merle en Jean Paul Belmondo. 
Merle als jongeman

Robert Merle was een van die mannen die in mei-juni 1940 op de stranden van Zuydcoote en Duinkerke aanwezig was. Als licenciaat Engels werd hij ingezet als verbindingsofficier voor de Engelsen. Merle raakte niet op tijd weg uit de poche de Dunkerque en werd gevangen genomen door de oprukkende Duitsers. In 1943 werd hij vanuit Duitsland terug gebracht naar Frankrijk omwille van gezondheidsredenen. Hij wordt vanaf 1944 terug leraar Engels in Rouen en zal in de rest van zijn leven aan verschillende universiteiten les geven in het Engels. 
In 1949 publiceerde hij zijn boek 'Weekend à Zuydcoote'. Het boek vertelt het verhaal van een groep soldaten die in het sanatorium Zuydcoote aankomt en er wacht op het inschepen naar Engeland terwijl ze constant door Duitsers onder vuur worden genomen. Tijdens het wachten stellen de mannen elkaar vragen over het hoe en waarom van deze oorlog. 
Merle in zijn oude dag

Hij schrijft later nog een aantal andere romans, maar hij zal toch altijd bekend blijven als de man van 'Weekend à Zuydcoote'. Hij is in 2004 gestorven. In 1964 wordt het boek verfilmd op de stranden van Zuydcoote, met het sanatorium als decor, door Henri Verneuil. Merle wordt gevraagd om mee te schrijven aan het scenario. Frankrijk loopt storm voor de film waarin vooral Jean Paul Belmondo op treffende manier het personage van Merle, Julien Maillat, neerzet. En in die periode wordt het strand door toeristen overspoeld, iedereen wil ook een weekend in Zuydcoote verblijven.