donderdag 5 maart 2015

Zuydcoote - Aflevering 1 - Het Zoutkot


Men kan zich afvragen hoe een dorpje uit de Westhoek, gelegen aan de Noordzeekust, bijna het meest noordelijke dorpje van heel Frankrijk en in een oostelijke uithoek van dat land, aan een naam als ZUYDCOOTE komt. De verklaring is simpel, de zuyd in de naam heeft niets te maken met zuid maar alles met zout. (als je 'zuid' en 'zout' uitspreekt in het plaatselijke dialect dan liggen de twee heel dicht bij elkaar). Het dorp is dus genoemd naar het Zoutkot. Er is zekerheid over zoutwinning in deze streek vanaf de tijd van de Romeinen. Vanuit hun vesting in Cassel reden ze naar de kust waar het kostbaarste mineraal van hun tijd voor het grijpen lag.

Zout was immens belangrijk voor onze voorouders, niet alleen als smaakstof, maar vooral als bewaarmiddel. In hun tijd was er nog geen frigo of diepvries dus waren er andere manieren nodig om groenten, vis en vlees te bewaren. En om ons helemaal op te warmen, gaan we even bij de Hollanders langs om een filmpje over zout te raadplegen. Klik hier om het filmpje te zien 

Men kan zich trouwens afvragen of het wel de moeite is om aan een dorp zoals Zuydcoote veel aandacht te besteden. Wie er ooit voorbij gereden is, is er vast niet gestopt. Op het eerste zicht is Zuydcoote er één zoals zo veel in een dozijn. Laat me u in een paar afleveringen proberen om het tegendeel te bewijzen.